Helsingin Sanomat 17.11.2021


Tässä Helsingin Sanomien kannessa on avustajani Benson Mwakachola ja Fenix TK25 taskulamppu.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008380903.htmlOlen tehnyt alusta saakka yhteistyötä Bensonin kanssa. Kun menin Taitavuorille ja etsin avustajaa päästäkseni metsiin yöllä, minun piti kokeilla useampaa avustajaa. Keniassa metsissä liikkuminen öisin on tabu. Harvoilla riittää rohkeutta liikkua metsissä öisin. Benson on paikallinen luonnonsuojelija ja hänelle tämä projekti on ollut hyvin tärkeä.

Bensonin kädessä on Fenix TK25RED taskulamppu. Näitä lamppuja olemme käyttäneet alusta saakka. Eläimet eivät näe punaista valoa, ja tämä taskulamppu mahdollistaa sen, että voimme seurata eläinten käytöstä aivan kuin emme olisi siellä. Se on todella harvinaista maailmassa, missä eläimet yleensä todella pelkäävät ihmistä. Punaisessa valossa metsä näyttää satumaiselta.

Helsingin Sanomien toimittajan Petja Pellin ja kuvaaja Mika Rannan tarina tavoittaa juuri sen jännityksen, ihmetyksen, ilon näiden eläinten näkemisestä ja ihmeellisyydestä. Ja myös sen surullisuuden siitä, että niillä on jäljellä enää noin kolme neliökilometriä metsiä.

Aivan metsän vierestä alkavat pienviljelykset. Näiden viljelyksien sato on tärkeä elinkeino paikallisille ihmisille. Siten alueen uudelleenmetsitys tulee tapahtua yhdessä heidän kanssaan.

On selvää, että näiden vuoristometsien hakkuut ovat aikaansaaneet laajan kuivuuden joka jatkuu ympäröiville savanneille. Vieressä on valtava Tsavon luonnonsuojelualue, joka on riippuvainen Taitavuorilta tulevasta vedestä. Paitsi että vettä ei enää juuri tule, koska sateita saadaan vähemmän ja laaja väestö käyttää veden ennenkuin se saavuttaa savannin. Samaan aikaan norsupopulaatiot kasvavat, janoiset norsut kaatavat puita ja aiheuttavat monien muiden lajien – jotka ovat puista riippuvaisia, kuten monien antilooppien ja seeprojen selviämistä kuivan kauden yli.

Taitalla alkuperäismetsiä hävitettiin monista syistä. Yksi tekijä olivat lähetyssaarnaajat, jotka uskoivat, että tällä alueella voitaisiin harjoittaa metsätaloutta kuten heidän lähtömaissaan. Alkuperäismetsiä hävitettiin puuviljelmien tieltä. Nyt eukalyptus on monin paikoin aiheuttanut vakavan ekologisen katastrofin, ja aiheuttanut satojen ellei tuhansien lajien sukupuuton tai sen vaaran. Eukalyptusmetsät kuivattavat ja köyhdyttävät maaperää. Ne ovat täysin tyhjiä muista lajeista. Lisäksi eukalyptusmetsät palavat usein, mihin alueen muut lajit eivät ole tottuneet lainkaan.

Categories:SuomeksiTags: , , , , , ,

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.