Tutkimusrahoitus Koneen Säätiöltä Taitan pikkugalagojen ja puutamaanien tutkimukseen


Koneen säätiö on myöntänyt kaksivuotisen apurahan Kenian Taitavuorten pikkugalagon ja puutamaanin tieteelliseen tunnistamiseen, uhanalaisuusarviointiin ja suojeluun.

Tässä tiivistelmä tutkimuksen tarkoituksesta:

Pieni tieteelle kuvaamaton kädellinen, Taitan pikkugalago (Paragalago sp.) ja ja samoin tieteelle kuvaamaton Taitan puutamaani (Dendrohyrax sp.) elävät Taitavuorten metsien viimeisissä saarekkeissa. Nämä metsäsaarekkeet ovat yhteensä vain noin kolme neliökilometriä. On selvää, että molemmat lajit ovat jo lähellä sukupuuttoa.

Taitan pikkugalago löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, jolloin todettiin sen todennäköisesti olevan uusi laji (Perkin et al. 2002). Löysin lajin uudelleen 2019, jolloin sain myös ensimmäiset valokuvat lajista (Rosti et al. 2020). Tämä pikkuruinen, noin 100g painava, hyvin sosiaalinen kädellinen saalistaa hyönteisiä hyppien pienien puunrunkojen välillä.

Taitan pikkugalago

Puutamaanit ovat hämmästyttävästi sukua norsuille ja manaateille. Puutamaanit kiipeilevät puissa kömpelösti kolmen varpaansa avulla ja niillä on jopa pienet syöksyhampaat. Pulleat, 3-5 kg painavat puutamaanit käyttävät lehtiä ravinnokseen. Puutamaanit huutelevat toisilleen latvustossa jatkuvasti ja tutkimuksissani on selvinnyt, ensimmäistä kertaa maailmassa, että puutamaanit myös laulavat kosiolauluja. Nämä laulut ovat hämmästyttävän lintumaisia, pitkiä ja monimuotoisia. 

Taitan puutamaani

Tavoitteenamme on tunnistaa lajit tieteellisesti. Tämä edellyttää muun todistusaineiston ohella DNA tutkimuksia. Lisäksi selvitämme lajien populaatioiden koot ja elinalueet. Näiden tietojen avulla lajeille voidaan laatia uhanalaisuusluokitukset. Koska uskomme lajien olevan jo äärimmäisen uhanalaisia (CR), tällä on merkittävä vaikutus lajien suojelun edistymiseen.

Tutkimus ottaa myös aktiivisen roolin metsien laajentamisessa ja käytävien rakentamisessa metsien välille. Uskomme että tutkimuksen ja näiden tuhkimolajien saama suuri julkisuus edesauttaa rahoituksen saamista.

Tutkimusrahoitus Koneen Säätiöltä voi pelastaa nämä kaksi lajia sukupuutolta, ja samalla tuhansittain muita lajeja.

Categories:About, All posts, SuomeksiTags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.